Jouw bedrijfsstrategie

Strategie, wat ook wel de bekwaamheid om met behulp van beschikbare middelen een bepaald doel te bereiken betekent. Strategie is dus het opstellen van een plan om met bepaalde middelen, die voor jou beschikbaar zijn, een door jouw bedrijf gesteld doel te bereiken. De vraag is echter; Hoe bepaal je de juiste bedrijfsstrategie?

Het doel

Voordat je de juiste bedrijfsstrategie kunt bedenken voor je bedrijf, zul je concreet je doel moeten bepalen. Dit doel kun je het beste opstellen via de welbekende SMART-formule (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden). Zorg er dus voor dat je doel alle 5 de factoren ineen omschrijft/omvat.

Het bereik

Om je bedrijfsstrategie te kunnen bepalen, zul je je bereik moeten bepalen. Hieronder wordt zowel de geografische locatie als het klant en aanbod bedoeld. Wanneer je bedrijf bijvoorbeeld buitenaf ligt en je bedrijf geen gerichte aanbod heeft voor onbepaalde klanten (denk hierbij bijvoorbeeld aan all-you-can-eat restaurant op een industrieterrein) is het van belang dat je in je bedrijfsstrategie, goede reclamering meeneemt. Dit, zodat je de klant kan bereiken en naar je locatie toe kan halen.

De concurrentie

Er zijn maar weinig bedrijven die compleet uniek zijn in hun concept. Hierdoor bestaat er ten alle tijden concurrentie. In je bedrijfsstrategie is het dus belangrijk dat je de concurrentie en hun bedrijfsstrategieën meeneemt. Zorg er dus voor dat je van te voren jezelf genoeg georiënteerd hebt naar de bestaande concurrentie. Kijk vervolgens met een kritisch oog naar deze concurrentie. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vraag; Wat is hun sterkte en wat is hun zwakte? Je kunt er op deze wijze voor zorgen dat jij niet dezelfde fouten maakt en jouw bedrijfsstrategie dus sterker is dan die van je concurrent.

Notatie

Tot slot is het van belang dat je de zojuist omschreven punten duidelijk op papier zet of laat zetten. Op deze manier wordt je bedrijfsstrategie tastbaar, vormt het een houvast voor de dagelijkse gang van zaken en kun je toekomstige keuzes goed overwogen nemen. Het is dus geen makkelijke taak om je bedrijfsstrategie op te stellen, maar hopelijk heeft deze blog je op weg kunnen helpen.

Categories: uncategorized