Als hoofd van een productiebedrijf hangt het voortbestaan af van een goede verkoop. Belangrijk punt hierbij is dat je regelmatig vergelijkingen moet maken met de juiste praktijkmogelijkheden in de bedrijfstak, om zo kosten en tijd te besparen. Het beste uitgangspunt om te beginnen bij het kiezen van welk type rollenbaan geschikt is, door het gewicht en de afmetingen te bepalen van het product dat vervoert moet worden.

Dit geeft een beeld van hoe het zou moeten functioneren over het frame, de breedte en het midden van de rollen die je nodig hebt voor de transportband. Daarna kan er een keuze gemaakt worden uit verschillende frame stijlen voor diverse opties, dit zal bepalend zijn voor de gewenste capaciteitseisen van de applicatie.

Transportband zonder aandrijving
Buiten de vele keuzeopties van het materiaal zoals, framehoogte, asgaten, rol positie, constructie en capaciteit, kun je ook kiezen voor met of zonder motor. Een transportband zonder motor is een kostenbesparend middel waarmee de zwaartekracht het werk doet om het product van de ene plek naar de andere te verplaatsen.

Dit soort transportbanden worden vaak gebruikt om dozen en pallets aan te voeren naar een trailer wachtend bij een dok. Deze transportbanden zonder motor kun je onderverdelen in twee populaire typen, namelijk met schaats wielen of de rollenbaan.

De met skate-wheel is goed voor de wat langere afstanden en bochten. Het product maakt hiermee minder kans door, onafhankelijk draaiende wielen in de bochten, van de transportband af te glijden. Door het minimale contactoppervlak van de stalen wielen met het product blijft de snelheid beter behouden om zo grotere afstanden af te leggen.

Met een rollenbaan is de snelheid van het product meer beheerst, waardoor je het product kan doen vertragen als het bijvoorbeeld uit een snel sorteerder komt. Een rollenbaan is economischer in gebruik, aanschaf en door zijn ruime oppervlak een goede keuze als sorteerstation.

Aangedreven transportbanden

Populair wanneer het op controleerbare snelheid aankomt. De gesorteerde producten worden met verschillende snelheden naar aparte afdelingen gezonden. Met een aangedreven transportband kun je de producten naar een hoger niveau in het sorteercentrum transporteren zoals naar een tussenverdieping of platform. De verschillende aandrijvingen zijn te verdelen in:

  • Riem Aangedreven rollenbaan ‒ AC- of DC-motor met pully en V-snaar.
  • Schuifbedsystemen ‒ ongeverfd metalen plateau dat langs een bed glijdt, meest geschikt voor onstabiele ladingen die met lage snelheid verplaatst moet worden.
  • Lijn-as transportband ‒ maakt gebruik van een metalen as voorzien van rubber ringen onder het rollenbed, aangedreven door een motor die de rollen aandrijft.
  • Gemotoriseerde rollen ‒ de rollenbaan is verdeeld in verschillende partities waarvan enkele rollen gemotoriseerd zijn, onderling zijn ze verbonden door rubberen ringen waardoor de gehele transportband aangedreven wordt.

Welk type rollenbaan het meest voor je geschikt is, hangt af van het type producten dat hoe ver en hoe hoog verplaatst gaat worden. En al naar gelang hoe groot en zwaar het product is kun daaraan de rollen, PVC rollen of staalrollen(al dan niet gecoate) op af stemmen.

Categories: uncategorized